Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007

Olympia Kyrene Pythaitha Promethea...ή αλλιώς μια Ελληνίδα που μας κάνει υπερήφανους στο εξωτερικό.

Είναι μια 15χρονη Ελληνοαμερικανίδα, παιδί-θαύμα και μαθηματική ιδιοφυΐα του Σικάγου. Ένα χρόνο πριν, λεγόταν Jasmine Lysitrata, οπόταν και άλλαξε το όνομά της σε Προμηθέα Κερύνεια και τα ρέστα, από το πάθος της για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Φέτος ήταν η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες που οργανώνει ετησίως η ελληνική ομογένεια της πόλης, μια και το θέμα ήταν το αντικείμενό της: «Τα Ελληνικά Γράμματα» και ο «Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος και εξέχοντα μέλη της παροικίας ήταν εκεί και δοκίμασαν μια δυσάρεστη έκπληξη... Στην αρχή χαμογελούσαν και ψιλοκαμάρωναν: Η Προμηθέα μίλησε για το ελληνικό θαύμα και τα γράμματα, για την «ανύπαρκτη ινδοευρωπαϊκή μητέρα-γλώσσα», για το «τερατογενές ψεύδος περί φοινικικής γραφής» και άλλα τέτοια. Ώσπου έθεσε το ερώτημα για τα αίτια της καταστροφής του ελληνικού πολιτισμού και απάντησε η ίδια: «Ο χριστιανισμός», αυτή «η θρησκεία μίσους», που είναι υπεύθυνη για το «αποτρόπαιο έγκλημα και τις θηριωδίες» που διέπραξαν κατά των αρχαίων Ελλήνων οι πρώτοι χριστιανοί, κυρίως οι πρώτοι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Χρησιμοποιώντας πηγές της εποχής, στάθηκε ιδιαιτέρως στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Σκυθούπολης, κάτι σαν το Νταχάου ή το Γκουαντανάμο, όπου επί 20 χρόνια μετέφεραν αλυσοδεμένους όσους Έλληνες επέμεναν στα παλαιά ήθη, για να εξοντωθούν με φρικτά βασανιστήρια. «Δεν υπήρξε ελληνικότητα του Βυζαντίου», διακήρυξε, περιγράφοντας τους διωγμούς του Ιουστινιανού, που επιδόθηκε στη φυσική και πνευματική γενοκτονία του Ελληνισμού, κατέστρεψε αγάλματα και ναούς, απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς και τα Ελευσίνια και έκλεισε το Μαντείο των Δελφών. «Όπως ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη», προσπάθησε να εξαλείψει κάθε σύμβολο που θύμιζε την παλαιά εποχή... Οι παπάδες δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους, είχαν μείνει άναυδοι. Κάποιοι θερμόαιμοι φώναζαν και έβριζαν, παραλίγο να τη λιντσάρουν. Η Προμηθέα, απτόητη, συνέχισε για το 1821, τους αφορισμούς των αρματολών και «τον μύθο του Κρυφού Σχολειού», αφού το μόνο που ενδιέφερε την Εκκλησία ήταν να κρατήσει τους Έλληνες στην αμορφωσιά και το σκοτάδι, ώστε να μην εξεγερθούν και χάσει τα προνόμιά της. Την έσωσε τελικά ο μητροπολίτης Ιάκωβος, που έβαλε στη θέση τους τους ταραξίες. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να προτρέψει την Προμηθέα να αφήσει «τις εσφαλμένες πηγές των άθεων και των κακών ιστορικών» και να δώσει «μεγαλύτερη προσοχή στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια»... Επιστημονικότατο.
πηγή:http://www.typos.com.cy/


Για να δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης κλικάρετο στο http://video.google.com/videoplay?docid=4101089653972769577&hl=en. Η ομίλια της Προμηθέας ξεκινά στο 17 λεπτό. Πιο πριν ακούμε μια "κυρία" να λέει κάποια όχι κ τόσο καλά σχόλια για τον πρώτο άνθρωπο που βρήκε τη δύναμη να πεί την αλήθεια.
Και ενώ ο Μητροπολίτης Ιάκωβος μαλώνει στο τέλος τον κ. Σταματάκο για την συμπεριφορά του, και λέει στην κοπέλλα "ευχόμεθα να γίνεις μεγάλη επιστήμων", έμάθα ότι το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών έκοψε την υποτροφία της.

3 σχόλια:

Siddhartha είπε...

Είχα δεί το σχετικό ρεπορτάζ στη τηλεόραση και έψαχνα να βρώ το συγκεκριμένο λόγο στο internet. Να 'σαι καλά για το link.

Αν όντως ισχίει αυτό που γράφετε για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών, πραγματικά λυπάμαι για τη κοπέλα.

Destination Macedonia είπε...

Η Πυθία κατέπληξε άπαντες με το θάρρος της και τον καθάριο λόγο της. Πόσο μάλλον όταν είναι πολύ σπάνιοι τέτοιοι άνθρωποι. Το βιντεάκι το έχω βάλει και εγώ στο blogger μου. Ο ιστότοπός σου είναι πολύ ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένος και σε συγχαίρω. Γιατί να μην συνδέσουμε τα blogger μας;

Φιλικά
Ένας Θεσσαλονίκιος

mrpc είπε...

Σου "έκλεψα" το post:
http://www.pramnos.net/postp28965.html

φιλικά
Γιάννης